Martien R. op vrije voeten gesteld

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag Martien R. (45) op vrije voeten gesteld in de zaak waarin hij wordt verdacht van afpersing van een 57-jarige man uit Oss. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers (foto) aan Crimesite laten weten.

Getuigenbeschermingsprogramma

Het Openbaar Ministerie stelt dat R. de man uit Oss de afgelopen vier jaar heeft afgeperst en bedreigd.Er is in het huis van Ossenaar enige tijd geleden brand gesticht. In maart is de man ernstig mishandeld, volgens de politie door een kickbokser uit Berghem, die ook verdachte is in de zaak. Deze man blijft wel vastzitten.

Justitie is momenteel met de man uit Oss in gesprek over opname in een getuigenbeschermingsprogramma. Hij heeft verschillende verklaringen bij de recherche afgelegd.

Windmolenpark

De rechtbank heeft de hechtenis van Martien R. geschorst nadat Kuijpers onder meer had betoogd dat de verklaringen van de Ossenaar over bedreiging en afpersing niet betrouwbaar zijn. Deze worden volgens de advocaat op geen enkele wijze gesteund door ander bewijs en daarmee staat de verdenking tegenover het verhaal van Martien R.. Die heeft erkend dat er een zakelijk conflict was, over een gezamenlijke investering in een windmolenpark. Volgens Kuijpers gaat in Oss de mare dat men bang moet zijn voor zijn client maar dat is volgens hem ongegronde napraterij.

BMW

Martien R. komt uit een familie van woonwagenbewoners uit de buurt van Lith. Deze zomer werd hij aangehouden in zijn nieuwe woning in Herpen. In een gepantserde BMW van R. is een aparte bergruimte een pistool gevonden.

R. is vrijgesproken van de A73-moord (in 2008 op Hans van Geenen). Hij is recentelijk vrijgesproken in een zaak rond grootschalige import van cocaïne, na een eis van zeven jaar. Hij werd wel veroordeeld voor vuurwapenbezit. Die zaak loopt nu in hoger beroep.

Zie ook:

‘Het ondoordringbare kampermilieu’

De pijnlijke mislukking van de A73-zaak