Martin R. krijgt 15 maanden voor poging doodslag

De rechtbank in Den Bosch heeft Martin R. (55) uit Lith veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden voor een poging tot doodslag op twee politieagenten in oktober 2014. Ook krijgt hij een rijontzegging van twee jaar. 

Hasjhandel

Zijn 60-jarige broer Koos R. krijgt een celstraf van een maand voor het spuiten van pepperspray in het gezicht van één van de agenten. De broers zijn lid van een bekende criminele familie in het Brabantse. Koos R. zat samen met Johan V. alias de Hakkelaar, in de grootschalige hasjhandel.

Stopteken

De rechtbank beschrijft de gang van zaken tijdens de achtervolging van de broers door de politie als volgt. De twee broers reden in hun auto’s met behoorlijke snelheid door Lith en werden opgemerkt door twee politieagenten die daar in een onopvallende dienstauto reden. De agenten volgden de auto’s. Kort daarop stopten de verdachten, stapten ze uit en liepen richting de auto van de agenten. De 60-jarige man liep terug naar zijn auto en reed weg. Hierop besloten de agenten de man te achtervolgen en gaven hem een stopteken, maar de verdachte probeerde weg te komen.

Slingerend

De 55-jarige man stapte intussen ook weer in zijn auto en probeerde te verhinderen dat de agenten zijn broer konden aanhouden. Hij ging hierbij slingerend midden op de weg voor de agenten rijden. Ook reed hij de agenten met hoge snelheid frontaal tegemoet en week daarbij niet uit. De agenten konden een botsing slechts voorkomen door zelf uit te wijken. Later hielden ze de mannen aan. De 60-jarige man wist daarbij de pepperspray van één van de agenten te bemachtigen en spoot die in het gezicht van de agent.

Bomen

De rechtbank oordeelt dat de 55-jarige man gericht geweld gebruikte tegen de agenten door ze frontaal tegemoet te rijden met het kennelijke doel de agenten te dwingen om uit te wijken. Gelet op de situatie ter plaatse, met veel bomen langs de weg, en de snelheid waarmee de agenten reden, is de kans dat de auto van de agenten bij het ontwijken van de auto van de verdachte met hoge snelheid tegen een van deze bomen zou komen en dat de agenten daardoor het leven zouden laten, naar algemene ervaringsregels aanmerkelijk te noemen.

Dubbele poging

De verdachte maakt zich daarmee volgens de rechtbank schuldig aan een dubbele poging tot doodslag. Volgens het Openbaar Ministerie was ook zijn broer hier schuldig aan door tijdens zijn vlucht de agenten af te snijden. De rechtbank oordeelt echter dat die verdachte niet de opzet had om de agenten van het leven te beroven en wordt daarvan vrijgesproken. Naast de poging tot doodslag, veroorzaakte Martien R. een gevaar op de weg door met zijn auto te slingeren om de agenten te hinderen. Daarom krijgt deze verdachte naast de vijftien maanden celstraf, ook nog twee weken hechtenis voor dit delict. Ook Koos R. maakte zich schuldig aan het veroorzaken van gevaar op de weg. Hij krijgt hiervoor hechtenis van twee weken.

Zie ook:

Vonnis van Martin R. en Koos R..

Koos R.: ‘ik sta op een dodenlijst’

‘Het ondoordringbare kampermilieu’

Van achtervolging naar poging doodslag