Masmeijer wil laagste straf

Frank Masmeijer heeft opzettelijk niet om volledige vrijspraak gevraagd in zijn cocaïnesmokkelzaak, om zo in België zijn mogelijke straf lager te laten uitvallen. Dat zegt zijn Belgische advocaat.

Verdenking

Masmeijers advocaat Kris Vincke licht dit toe, bij een interview in De Volkskrant deze zaterdag met de voormalige NCRV-presentator en horeca-ondernemer. De 55-jarige Masmeijer werd in 2014 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van 467 kilo cocaïne, via de haven van Antwerpen, in bananendozen.

Strategisch

De raadsman geeft aan te begrijpen waarom er onduidelijkheid is over of Masmeijer in de zaak nu wel of niet heeft bekend. Vincke zegt in de krant dat hij voor Masmeijer ‘uit strategische overwegingen’ geen volledige vrijspraak heeft gevraagd: ‘In Nederland klinkt dat alsof je bekent, maar het heeft met het Belgische rechtssysteem te maken. Als je in België volledige vrijspraak vraagt, en de rechter acht je toch schuldig, kan de straf hoger uitvallen.’

Vermoedens

In het vraaggesprek ontkent Masmeijer dat hij zaken heeft toegegeven aan de Belgische justitie: ‘Ik heb nooit bekend dat ik betrokken geweest ben bij drugshandel. Iedereen schrijft dat maar, maar niemand schrijft op dat je in België al kunt worden vastgezet op vermoedens alleen.’

Vrije voeten

Masmeijer zat acht maanden in voorarrest in een Belgische cel, maar is inmiddels op vrije voeten. Justitie eist zeven jaar gevangenisstraf tegen hem. In september volgt de uitspraak in de zaak.

Lees hier meer

Frank Masmeijer ontkent bekentenis

Frank Masmeijer: ‘niet het brein in cokezaak’

‘Frank Masmeijer brein cokesmokkel’

Frank Masmeijer met enkelband vrij

Frank Masmeijer blijft voorlopig binnen

Frank Masmeijer moest coke ophalen in Antwerpen