Verdachte massamoorden aangehouden

Een lokale leider van het Mexicaanse drugskartel Los Zetas wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven van de moord op ontvoerde buspassagiers in de buurt van San Fernando, in het noordoosten van Mexico. Er zijn tot nu toe in massagraven 145 lichamen aangetroffen. Martin Omar Estrada Luna, alias El Kilo, is de leider van de cel van Los Zetas in San Fernando in de noordelijke staat Tamaulipas. Inmiddels heeft het concurrerende Golf-kartel een video doen uitgaan waarin een Zetas-lid in stukken wordt gehakt, bij wijze van straf voor de massmoord.

 

De afgelopen tijd zijn in 26 massagraven de lichamen van zeker 145 buspassagiers aangetroffen. De bussen zijn ontvoerd door leden van Los Zetas op de doorgaande weg naar Brownsville in Texas op circa 150 kilometer van de grens. El Kilo is ook verdacht van de dood van 72 migranten in augustus vorig jaar in hetzelfde gebied.

De Mexicaanse regering loofde vorige week een beloning van (omgerekend) 890 duizend euro uit voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.

Het Golf-kartel vecht met Los Zeta’s in het gebied bij de noordoostgrens in het landelijk gebied om de beheersing van de doorgaande wegen naar de VS. Beide kartels proberen bij de bevolking angst en ontzag in te zaaien om steun af te dwingen. 

Zo heeft het Golf-kartel dit weekend een propaganda-video verspreid. Op die video wordt met bijlen en machetes een beweerd medewerker van Los Zetas aan mootjes gehakt.

 

Tijdens het hakken wordt gezegd: ‘Dit gebeurt met klote-Zeta’s, hoerenzonen, dit is voor de kinderen en de onschuldige mensen die jullie hebben gedood in San Fernando. Hier is het Golf-kartel om hen te verdedigen, leve Mexico.’  

Lees hier op Crimesite het dossier Mexico over de achtergronden van de drugsoorlog daar.