Seriemoordenaar Charles Manson overleden

In een ziekenhuis in Kern County, Californië is op 83-jarige leeftijd Charles Manson overleden. Hij was veroordeeld voor zeven moorden, waaronder die op de hoogzwangere actrice Sharon Tate in 1969. Manson was de leider van een sekte, de zogenaamde Manson Family. De sekteleden geloofden dat Manson de reïncarnatie van Jezus was. 

De sekteleden waren vooral jonge vrouwen. Een aantal van hen was ook betrokken bij de moord op Sharon Tate (de vrouw van regisseur Roman Polanski) en vier anderen in het huis van de actrice. Een dag later overvielen zes leden van de sekte de zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary in hun huis. Ook zij werden vermoord.

Helter Skelter

De bedoeling van Manson was om via de moorden een rassenoorlog te ontketenen; hij hoopte dat zwarte mannen de schuld van de moordpartij zouden krijgen. Hij liet zich daarbij onder andere leiden door zijn fascinatie voor het nummer van de Beatles Helter Skelter. De titel van het lied werd met bloed op de muren van de woning van La Bianca geschreven. Ook werd het woord ‘Pigs’ op de muren geschreven.

Death Valley

Na de moorden vluchtte de sekte naar Barker Ranch in Death Valley. Manson vertelde zijn volgelingen dat de wereld zou vergaan en dat de Bottomless Pit, een onderaards paradijs dat zich onder Death Valley zou bevinden, de enige plek was waar ze veilig zouden zijn. Daar werden ze eind 1969 opgepakt.

Doodstraf

Charles Manson zelf zou niemand hebben vermoord. De slachtpartij werd uitgevoerd door zijn volgelingen. Toch kreeg Manson de doodstraf. Die werd omgezet in levenslang, omdat de staat Californië de doodstraf afschafte. Vier leden van de sekte werden ook tot levenslang veroordeeld. Een is inmiddels overleden, drie zitten er nog achter de tralies.

Zowel Charles Manson, als de veroordeelde sekteleden hebben verschillende malen om gratie verzocht. Tevergeefs.