Slachting in afkickcentrum Mexico

In een afkickcentrum in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez hebben onbekenden dinsdagavond vijftien mensen vermoord. Zwaarbewapende mannen vielen opvangcentrum Uniendo Familias binnen en opende het vuur. Zeker acht mensen raakten gewond, zo melden Mexicaanse media.

Sinaloa

Het centrum ligt in een woonwijk. De aanvallers gebruikten aanvalsgeweren. Er waren op het moment van de aanval 25 mensen aanwezig in het verblijf.

Ciudad Juárez in de deelstaat Chihuahua grenst aan de Texaanse stad El Paso in de Verenigde Staten. Enige jaren geleden was de stad Juárez het toneel van een bloedig oorlog tussen drugskartels die streden om controle over de grensovergangen. Per dag vielen er meerdere doden. Het netwerk van Sinaloa van Joaquin “Chapo” Guzmán won de strijd en daarna daalde het aantal geweldsdoden sterk. Maar de laatste jaren de is kracht van dat netwerk afgenomen door versplintering en opkomst van concurrerende kartels. Ook het lokale Juárez-kartel is nog actief in de stad.

Doelwit

Tijdens het hoogtepunt van de drugsoorlog in Mexico waren zorgcentra voor verslaafden vaker doelwit. Ze werden gebruikt door criminele organisaties om mensen te recruteren voor klusjes of als relatief veilige locaties om tijdelijk onder te duiken.