‘Matchfixer’ aan Duitsland overgeleverd (UPDATE)

’Matchfixer’ Paul Rooij uit Noordwijk is dinsdagochtend bij de grensovergang Gennep-Goch overgeleverd aan de Duitse justitie. De Duitsers verdenken Rooij in een groot onderzoek ervan een spin in het web te zijn van het internationale illegale goksyndicaten.

Kort geding

Dat schrijft De Telegraaf. Een laatste poging om de overlevering te stuiten was een kort geding dat om 09.00 diende bij de rechtbank in Den Haag. Volgens advcoaat Jan Kabalt heeft de Duitse justitie geen goede reden waarom Rooij nu naar Duitsland moet. Volgens Kabalt ligt het onderzoek stil en is er nog geen zitting gepland. De eis werd afgewezen.

Heling

Rooij zit zich momenteel in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel na een veroordeling voor heling van gestolen schilderijen. Hij is in afwachting van hoger beroep maar is gedetineerd wegens vluchtgevaar. Rooij zei tegen De Telegraaf over zijn Duitse proces: ‘Andere verdachten hebben daar strafkorting gekregen in ruil voor een verklaring tegen mij. Ik móét worden veroordeeld, onschuldig of niet.’

Spil

Het Duitse Openbaar Ministerie ziet in Rooij de spil van een internationaal goksyndicaat dat scheidsrechters en spelers omkocht om uitslagen te manipuleren en zo geldbedragen op te strijken. Dat ging met name om wedstrijden uit 2008 en 2009. Rooi ontkent dat: ‘Mensen gokten via mij bij officiële Aziatische bedrijven. Daar is niets strafbaars aan. Er zaten omgekochte wedstrijden tussen de wedstrijden waar ik weddenschappen op aannam. Daarom zegt de Duitse justitie dat ik er vanaf weet, dat ik met omkoping te maken heb.’

Enveloppen

Maar in het strafdossier zit een verklaring van de Duitse ex-voetballer René Schnitzler. Hij zegt dat Rooij hem enveloppen met tienduizenden euro’s gaf om te verliezen. Rooij: ‘Ja, die Schnitzler is in Nederland geweest. Dat was gewoon iemand die op voetbalwedstrijden speelde, net als iedere andere klant. Schnitzler heeft zulke enorme schulden bij vele bookmakers over de hele wereld, dat hij een verhaal heeft moeten verzinnen in de pers.’ Rooij heeft desgevraagd door voetbalbond KNVB geweigerd zijn kennis over matchfixing in Nederland te delen.