Matchfixing-schandaal in Italië

De Italiaanse politie heeft 50 verdachten aangehouden op verdenking van matchfixing. De verdachten zijn spelers, voorzitters en managers van 30 teams uit het hele land uit lagere divisies van het Italiaanse voetbal. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

30 clubs

De verdachten speelden een rol in de derde, vierde en vijfde divisie van het Italiaanse voetbal. Er zijn ongeveer 30 clubs betrokken, onder meer: Pro Patria, Barletta, Brindisi, L’Aquila, Neapolis Mugnano, Torres, Vigor-Lametia, Santarcangelo, Sorrento, Montalto, Puteolana, Akragas, en San Severo.

Weddenschappen

De verdachten zouden hebben geholpen resultaten van wedstrijden te beïnvloeden om weddenschappen te winnen. Er zijn zeker vijf verdachten voortvluchtig. Het onderzoek is deel van een groter project dat draait op de Ndrangheta, de maffia uit Calabrië. Sommige verdachten zijn ook betrokken bij de Ndrangheta.

Openbaar aanklager

Onder de verdachten zijn verder een openbaar aanklager en een politieagent. Ongeveer zeventig personen staan nog op de nominatie om eventueel verdachte te worden. Hun activiteiten worden momenteel nog onderzocht door de recherche van een anti-maffia-eenheid uit de zuidelijke stad Catanzero.

2011

In Italië speelde in 2011 ook een grote matchfixing-zaak. Dat ging om manipulatie van wedstrijden in de Serie B. In dat schandaal is de populaire international Giuseppe Signori, aanvoerder van Lazio, veroordeeld. In totaal waren toen 17 matches uit de Serie B en één poging uit de Serie A voorwerp van onderzoek.