Max Moszkowicz uitgeschreven van tableau

Per 31 december 2012 is Max Moszkowicz (1926), de pater familias van het advocatengeslacht Moszkowicz, op eigen verzoek geen advocaat meer, zo heeft de Orde laten weten. Moszkowicz viel in 2004 ten prooi aan een beroerte en werkte sindsdien al niet meer als advocaat. Tegenover Quotenet spreekt zoon Robert Moszkowicz van ‘een grove en botte actie.’ Wie schrapte Max?

Het is niet ongebruikelijk dat advocaten van boven de tachtig op het tableau blijven staan, ook als zij kampen met gezondheidsproblemen en het beroep niet meer beoefenen.

Zoon Robert toonde zich verontwaardigd tegen Quotenet: ‘Ik weet niet beter dan dat hij nog steeds ingeschreven staat als advocaat. Is dat niet zo? Dan zullen mijn broertjes hem wel uitgeschreven hebben. Het zal wel met de splitsing van het advocatenkantoor te maken hebben, maar ik vind het een grove en botte actie. Hij is de nestor van de advocatuur, degene die de strafrechtadvocatuur in Nederland op de kaart heeft gezet. Er is geen enkele aanleiding om hem van het tableau te laten halen, wij hebben allen onze naam aan hem te danken. Ik kan het mijn broers wel vragen waarom ze dit gedaan hebben, maar ik vrees dat ook ik helaas geen antwoord ga krijgen.’

Vorig jaar werd bekend dat de maatschap van vader en broers zou splitsen en sinds november 2012 staat de Maastrichtse tak ingeschreven als Max & David Moszkowicz Advocaten B.V.

Kleinzoon Yehudi Moszkowicz zegt: ‘Ik wil de naam van mijn opa Max in ere herstellen. Want hoe je het ook wendt of keert, die naam is beschadigd. Mijn opa heeft het vak van strafrechtadvocaat op de kaart gezet en er een respectabel vak van gemaakt. Na alle negatieve aandacht wil ik de naam Moszkowicz weer synoniem laten zijn met vakkennis, dossierkennis en een uitmuntende stijl van pleiten.’

Quotenet neemt alvast een voorschot op een necrologie van de oude icoon.

Max Moszkowicz overleefde vernietigingskamp Auschwitz, wist nadien met ijzeren wil een uiterst succesvol bestaan op te bouwen en naar zijn voorbeeld school te maken. Hoe zou het nu met hem zijn? Volgens het oude kazernelied: Old soldiers never die, they just fade away.