Maximale straf voor doodslag in Eindhoven: 15 jaar

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag de 58-jarige Seyed K. uit Eindhoven veroordeeld tot 15 jaar cel voor het doodschieten (in september 2018 in Eindhoven) van plaatsgenoot Fouad Rashidi. Hij beschoot Rashidi vroeg in de avond, in een woonwijk, op een moment dat er veel mensen op straat waren. De rechtbank straft met de maximale celstraf voor doodslag: 15 jaar.

Auto

Rashidi zat in zijn auto toen hij van dichtbij in zijn het hoofd werd geschoten en overleed ter plekke. De verdachte heeft bevestigd dat hij op dat moment in de buurt was, maar verklaarde ook dat hij niet bij het schietincident betrokken was. De rechtbank doet die verklaring af als ongeloofwaardig. Uit de bewijzen blijkt volgens de rechtbank onder meer dat K. die bewuste dag een afspraak had met Rashidi en dat hij ook de laatste was die telefonisch contact met hem had. Ook zat een dna-spoor van de verdachte op drie kogelhulzen die bij de auto werden aangetroffen en had hij bloed van het slachtoffer op zijn schoenen.

Onvoldoende

Rashidi was van Iraakse komaf en een redelijk succesvol kickbokser. Seyed K. was een zakenrelatie van Rashidi en waarschijnlijk was het schieten een gevolg van een ruzie. De rechtbank gaat niet uit van een geplande aanslag, en dus niet van moord maar van doodslag.

De rechtbank vindt dat er een groot risico was dat omstanders geraakt zouden worden door de rondvliegende kogels. Ook waren er zeer jonge kinderen getuige van het voorval. Om die redenen vindt de rechtbank de eis van het Openbaar Ministerie (13 jaar cel) onvoldoende. De rechtbank legt de maximale straf op die voor doodslag in de wet staat.

Het vonnis.