Maximale taakstraf voor frauderende directeur

Voormalig directeur Peter Solinger van de Haagse woningbouwcorporatie Wooninvest heeft van de rechtbank in Rotterdam 240 uur taakstraf opgelegd gekregen wegens belastingfraude. Dat is de maximale taakstraf die een rechtbank kan opleggen. Het Openbaar Ministerie had een jaar onvoorwaardelijk geëist.

Media

De rechtbank heeft een strafkorting toegepast omdat de strafzaak tegen Solinger bijna tien jaar heeft gelopen en tevens omdat Solinger spijt heeft betuigd. Hij heeft ruim 2 miljoen euro terugbetaald aan Wooninvest en aan de fiscus. Verder is de rechtbank van mening dat de aandacht in de media voor Solinger groot is geweest.

Zwitserse rekening

Als directeur van Wooninvest liet Solinger zich betalen door zakenpartners van de woningcorporatie, tot een bedrag van ruim twee miljoen euro. Hiervoor kon hij echter niet worden vervolgd omdat het feit van niet ambtelijke corruptie was verjaard. Het verkregen geld stortte Solinger op een Zwitserse bankrekening van hemzelf en hij financierde daarmee een villa in Frankrijk. Dit vermogen gaf hij niet op aan de Belastingdienst.

Hoger beroep

Advocaat Frank van Ardenne laat weten dat zijn client zich nog beraadt over de vraag of hij in hoger beroep gaat. De kans daarop lijkt niet groot. Volgens Van Ardenne wil Solinger de slepende strafzaak graag laten eindigen.

Er volgen binnenkort nog andere grote rechtszaken rond wooncorporaties in Rotterdam: van ex-leidinggevenden van PWS (Havensteder), Rochdale, Laurentius en waarschijnlijk ook Vestia.

Het vonnis.