MC-leden weren of uit de kleren?

De leden van motorclubs moeten niet langer intimiderend zijn voor winkelend publiek in de binnensteden en daarom moet er een verbod komen op het dragen van motorjacks. Dat vindt de VVD, onder aanvoering van justitiewoordvoerder Jeanine Hennis-Plasschaert. Volgens de liberalen moeten de gemeenten dat opnemen in de algemene plaatselijke verordening (APV), zodat ze de leden kunnen weren uit hun binnenstad.

 

 

In Enschede trok dit voorjaar een groep van ruim 200 Satudarah-leden naar de binnenstad, nadat de gemeente had besloten dat hun clubhuis dicht moet. Jeanine Hennis-Plasschaert zegt daarover in De Telegraaf van maandag: ‘Dat doen ze niet voor niets, ze geven daarmee een boodschap af, namelijk dat ze onaantastbaar zijn. De vraag is of je dat wilt tolereren.’

Hennis-Plasschaert denkt dat een verbod op het dragen van motorjacks in groepsverband de oplossing is om leden van motorclubs te weren uit de stad. De aanwezigheid van de motorrijders zou als intimiderend worden ervaren door de ‘normale’ burger. Bij het voorval in Enschede vertrokken stappers uit de stad en gingen cafés eerder dicht, schrijft De Telegraaf.

Minister Opstelten, van Veiligheid en Justitie, zou een aanjagende rol moeten spelen volgens het kamerlid van de VVD. Hij moet de gemeenten aansporen om dit probleem aan te pakken, vindt Hennis-Plasschaert.