‘MC’s azen op Hells Angels-stad Hannover’

In de Duitse deelstaat Nedersaksen, dat grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel, is het aantal afdelingen van motorclubs de laatste jaren flink gegroeid. Voornamelijk supporterclubs van grote MC's als de Hells Angels, Bandidos en de Mongols hebben zich in de deelstaat gevestigd. Daardoor wordt het moeilijker om de motorclubs in de hand te houden, vrezen de Duitse autoriteiten.

Meer chapters

Dat meldt het regionale radio- en tvstation NDR op basis van een 14-pagina tellend antwoord van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken op vragen uit het parlement. Uit het antwoord blijkt dat het aantal leden van motorclubs ongeveer hetzelfde is gebleven (in 2012 werd dat geschat op 807, in 2013 op 790), maar het aantal clubs is flink toegenomen. In 2012 waren er nog 53 motorclubs, het zouden er nu 70 zijn.

Complexe situatie

Door de sterke toename aan clubs die gelieerd zijn aan grote motorclubs als de Hells Angels en Bandidos wordt de situatie een stuk complexer en daardoor ook moeilijker te monitoren. Het geweld zou het afgelopen jaar ook zijn toegenomen, met name in Stade, Osnabrück en Cruxhaven, waar Satudarah afgelopen jaar ook een chapter opende.

Hells Angels breiden uit

Naast de toename van supporterclubs, is ook de Hells Angels flink uitgebreid. Zij zouden het afgelopen jaar zeven nieuwe chapters in Nedersaksen hebben opgezet. Volgens de politie is dat om controle over het gebied te houden, sinds het chapter in Hannover is opgeheven. De voormalige president van dat chapter, Frank Hanebuth, was een van de belangrijkste Hells Angels in Duitsland. Hanebuth verhuisde vorig jaar naar Mallorca en werd daar in juli opgepakt vanwege afpersing en illegale prostitutie.

Spanningen door nieuwe clubs

Het gebied rond Hannover ligt van oudsher in het territorium van de Hells Angels. De komst van andere motorclubs die niet gelieerd zijn aan de Hells Angels, zou ook de toename van geweld veroorzaken. In het antwoord aan het parlement, noemt het ministerie van Binnenlandse Zaken onder meer een aanval met honkbalknuppels op een feestje waar leden van MC Gremium aanwezig waren, de mishandeling van een van de leiders van de Red Devils door de Mongols en een ruzie in een nachtclub tussen twee groepen Hells Angels. Hoeveel incidenten zich er precies hebben voorgedaan, is niet duidelijk.