MC’s: ‘Grote teddyberen op motor’

Kleine Nederlandse motorclubs houden zaterdag een toertocht om te demonstreren tegen 'discriminatie' van motorclubleden. Om het imago op te poetsen, zijn motorrijders de afgelopen weken op onder meer de Facebookpagina 'Join the Caravan' opgeroepen om mee te rijden van de Valkenswaard naar Eindhoven. De motorrijders wil laten zien dat er evenmenten worden georganiseerd zonder problemen. De deelnemers zijn het zat dat het geweld rond motorclubs als Bandidos, Satudarah en Hells Angels het nieuws en politiek domineert.

Een kleine zeshonderd motorrijders doen aan de tocht mee. Ze rijden in kleine groepen om het verkeer niet op te stoppen. In Amsterdam is een kleinere groep vertrokken.

Na de komst van de Bandidos naar Nederland en de aanslagen die daarop volgden, proberen gemeenten steeds vaker motorclubs tegen te werken. Zo heeft Tilburg een verbod op motorjacks ingevoerd. Ook gaan er stemmen op om motorclubs te verbieden. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gisteren gezegd dat de motorclubs niet worden verboden, maar wel harder zullen worden aangepakt.

De kleine motorclubs zijn het zat dat grote clubs als de Bandidos, Hells Angels en Satudarah het nieuws domineren. 'Het kan niet zo zijn dat 680.000 motorrijders over één kam worden geschoren', zegt Jos van den Broek, organisator en lid van Hellfire Brotherhood tegen de NOS. 'Wij zijn eigenlijk grote teddyberen op een motor', voegt een ander daaraan toe.