MDMA zat, xtc-pillen zwaarder

De nieuwste superzware xtc-pil (met ADE-logo) is speciaal op de markt gebracht voor het Amsterdam Dance Event, dat volgende week in Amsterdam start, en vorig jaar drie doden opleverde. Andermaal bewijs: om xtc-doden te vermijden is het alleen maar jagen op xtc-labs onzin.

Door @Wim van de Pol

De nieuwe ADE-pil kan tot 0,3 gram werkzame stof (MDMA) bevatten en de prijs is nauwelijks hoger. Voor een paar euro en een paar pillen kan je dagen achter elkaar losgaan. Andere woorden: als er veel onervaren en jonge gebruikers mee aan de slag gaan, kan het aantal doden op het ADE groter zijn dan in 2014.

Testen

Zouden de beleidsmakers bij Justitie in nu wat leren van dergelijke feiten, vraag je je af? De jacht op de xtc-labs zorgt er in ieder geval niet voor dat het aantal doden minder wordt. En de pillen worden kennelijk zwaarder en gevaarlijker. Gegeven het feit dat ook de studerende kinderen van deze beleidsmakers en politici wel eens een pilletje droppen, kan je je afvragen of zij het niet ook een prettig idee zouden vinden als hun kinderen op het ADE hun pillen zouden kunnen laten testen.

Zodat iedereen weet wat ze slikken en de mensen daardoor op het feestje hopelijk een kwartje nemen in plaats van een hele.

Politieke taal

Het enige dat helpt tegen xtc-doden is zichtbare, effectieve voorlichting en hulp op de feestjes zelf. En juist dat is verboden door onze misdaadbestrijders, deze ambtenaren met mapjes onder de arm, steeds op weg naar de volgende vergadering. Die stoere politieke leugens over misdaadbestrijding belangrijker laten zijn dan met gezond verstand drugsproblematiek aanpakken.

Raadsel?

Het Trimbos-instituut zegt het ‘een raadsel’ te vinden waarom de pillen zwaarder worden. Het lijkt ons echter niet zo moeilijk uit te leggen. Xtc-producenten hebben MDMA zat, in weerwil van alle praatjes in de persberichten van justitie en politie over succesvolle aanpak van “ondermijnende” criminele organisaties.

Ondermijnend. Dat is dus net doen alsof er een effectief beleid bestaat, terwijl men heel goed weet dat het niets uithaalt. De xtc-producenten beschikken over zoveel goedkope MDMA dat ze voor de dezelfde prijs een pil er nu helemaal vol mee kunnen stoppen. Het resultaat van het beleid: kapot zware pillen, met een goed logo, die prima verkopen.