Mede-uitlokster Facebook-moord komt vrij

De rechtbank in Arnhem heeft de jeugd-tbs (PIJ-maatregel) van de nu 21-jarige Polly W. opgeheven. De vrouw was samen met Wesley C. op 16 jarige leeftijd de uitlokster van de zogeheten Facebook-moord op het 15-jarige meisje Win Sie in Arnhem.

Op 14 januari 2012 stak de toen 15-jarige Jinhua K. Win Sie in haar hals, later is ze aan de verwondingen overleden. Haar vader raakte gewond toen hij de dader probeerde te overmeesteren. Polly W. is in hoger beroep in 2013 veroordeeld voor de uitlokking van moord tot onder meer jeugd-tbs.

De beslissing van de rechtbank komt overeen met wat de officier van justitie wilde, op grond van het advies van de reclassering en de Justitiële Jeugdinrichting. Vanwege het positieve effect van de behandeling is de uitvoering van de PIJ-maatregel niet langer nodig is binnen een Justitiële Jeugdinrichting. De rechtbank heeft in het vonnis wel een groot aantal algemene en bijzondere voorwaarden verbonden aan de voorwaardelijke beëindiging van de maatregel.

Op 14 februari oordeelde de rechtbank dat de andere uitlokker Wesley C. ook op vrije voeten komt. Jinhua K. blijft nog vast.