Medeverdachte douanier is Henk E.

Arrestatieteams en rechercheurs van de politie Rotterdam hebben woensdag in het onderzoek naar de criminele organisatie die wordt verdacht van de invoer van 400 en 3.000 kilo cocaïne de beruchte Rotterdammer Henk E. aangehouden.

Henk E. is een beruchte naam in de Rotterdamse onderwereld. Hij kreeg aanvankelijk levenslang voor drugshandel en een liquidatie, maar dat werd in 2001 omgezet in 12 jaar. Ook zijn zoon Marco E. zit vast op verdenking van lidmaatschap van de criminele organisatie. De politie zegt zicht op het transport gekregen te hebben mede dankzij samenwerking met de Braziliaanse federale politie. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen werd samengewerkt met de politie van Zeeland-West-Brabant.

Gefaciliteerd

Het aantreffen van de partij leidde vorige week al tot de aanhouding van een 54-jarige douanemedewerker. Een bron zegt aan Crimesite dat justitie deze douanier samen met E. als hoofdverdachten in de organisatie ziet. De douanebeambte zou de drugsinvoer gefaciliteerd hebben. In totaal werden negen mensen, onder wie drie vrouwen, aangehouden. Ze worden verdacht van, betrokkenheid bij, de invoer van cocaïne en witwassen. De aanhoudingen werden onder andere verricht in vakantiewoningen in Zeeland (Kamperland en Bruinisse), maar ook in woonhuizen in Rotterdam, Krimpen aan de Lek, Nieuwerkerk aan de IJssel, Simonshaven, Schiedam en Hellevoetsluis.

Goederen en geld

In totaal werd op 17 plaatsen een doorzoeking gedaan. Er werden auto’s, een geldtelmachine en enkele duizenden euro’s in beslag genomen. Het onderzoeksteam vermoedt overigens dat de organisatie bezig was met het wegwerken van spullen. Zo leek één woning in grote haast leeggehaald en verlaten. De verdachten variëren in leeftijd van 22 tot 63 jaar. Het onderzoek wordt voortgezet. De rechter-commissaris heeft de verdachten vrijdag voor 14 dagen in bewaring geplaatst.

Ommoord

In 2013 werd hij samen met zijn zoon opgepakt voor de moord op Pepijn van der Velde in Rotterdam-Ommoord. Ze zijn nog wel verdachten in deze zaak. E. is veroordeeld voor het doden van een medeverdachte, eind jaren negentig in een drugszaak tot twaalf jaar cel.