Medeverdachte wil Clemens K. vinden

De rechtbank heeft het Openbaar Minsterie in Amsterdam opdracht gegeven of het mogelijk is Clemens K. te verhoren in de zaak van een mede-verdachte. Deze Faij T. (28) zou hebben geholpen geld weg te sluizen dat Clemens K. verduisterde bij het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB). Clemens K. is voor de verduistering van bijna 16 miljoen euro bij verstek tot vijf jaar veroordeeld, maar is inmiddels in hoger beroep gegaan. Bart Nooitgedagt, de advocaat van Faij T. had gevraagd Clemens K. te mogen horen over de rol van zijn cliënt. T. is verdacht van witwassen van 2 miljoen euro.

K. boekte twee miljoen euro over naar een juridisch kantoor in Kerkrade. Vandaar zou T. de gelden verder hebben geleid. Hij was ook betrokken als schakel bij de overboeking van tien miljoen euro naar een bank in Oostenrijk. T. zou in Londen wonen en zou volgens zijn advocaat graag ter zitting zijn visie geven.

T. ontving op een rekening in Groot-Brittannië 48.474 euro van Clemens K. Volgens het Openbaar Minsterie was dat geld voor bewezen diensten.

Vermoedelijk woont Clemens K. in Thailand. Nederland heeft geen samenwerkingsverband in de opsporings met Thailand. Het Openbaar Ministerie laat weten dat nu met het ministerie van Buitenlandse Zaken zal worden bezien welke mogelijkheden er zijn.

Bart Nooitgedagt vindt dat K. een tijdelijke vrijwaring zou moeten kunnen krijgen als hij naar Nederland zou komen om te getuigen. 

De zaak van Faije T. zal worden gevoegd met die van de medeverdachten van K. Eerst worden nu tal van getuigen gehoord. Een inhoudelijke behandeling komt pas na de zomer in zicht.

Overigens is van de 16 miljoen op dit moment nog 3,8 miljoen zoek.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt ook het verband tussen het wegsluizen van de verdwenen gelden en de rol van een vorig jaar vermoordde Ronald Noteboren.

Zie ook:

Medeverdachten Clemens K. voor de rechter 

Clemens K. gaat in hoger beroep 

Op zoek naar Clemens K. in Thailand 

Verdachte gruwelmoord vrijgelaten