Medeverdachten Clemens K. voor de rechter

Drie medeverdachten van Clemens K. stonden donderdag terecht voor de rechtbank in Amsterdam maar ze waren niet aanwezig. Ze werden vertegenwoordigd door hun advocaten. Een vierde verdachte in de zaak kwam niet vanwege problemen met de dagvaarding. Alle verdachten zijn in het buitenland, niet voortvluchtig maar op vrije voeten gesteld. De voortvluchtige hoofdverdachte Clemens K. wordt ervan verdacht een bedrag van in totaal 16 miljoen euro te hebben verduisterd bij het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in Amsterdam en is eerder veroordeeld tot vijf jaar cel. De vier medeverdachten zijn mogelijk betrokken geweest bij het wegsluizen van het geld.

Door Seda Beyik

De verdediging bracht de onderzoekswensen naar voren gebracht. Eén van de advocaten, A. Cinar verzocht getuigen van de ABN-Amro, Rabobank en ING te horen over hun rol bij het blokkeren en deblokkeren van de bankrekeningen.

Clemens K. heeft het bedrag van 16 miljoen euro overgemaakt naar diverse bankrekeningen van verschillende personen. Inmiddels zijn op heel wat bankrekeningen beslag gelegd en ontbreekt nu een bedrag van 3,8 miljoen euro.

De advocaat van medeverdachte Jan S, Sjoerd van Berge Henegouwen gaf aan dat S niets met de verduistering te maken zou hebben. De overboekingen die hij deed zijn onder dwang gebeurd. Op een dag had S opeens heel veel geld op zijn bankrekening en hij moest dit gedwongen overmaken naar anderen. Er kwamen onbekende personen (waarschijnlijk van Joegoslavische afkomst) bij hem langs, die hem een wapen toonden en zeiden wat hij moest doen, aldus de advocaat.

De advocaat gaf aan dat S. wel uitleg zou willen geven maar dat hij bang is en daarom niets wil verklaren. De advocaat wil in zijn zaak onder meer een tweetal getuigen horen die als tussenpersoon hebben gefungeerd om het geld over te maken naar de verschillende bankrekeningen. Verder verzocht de advocaat om de Joegoslavische mannen te horen, voorzover deze onbekende mannen traceerbaar zijn en de getuigen te horen die ten tijde van de bedreiging van S. in de buurt aanwezig zijn geweest.

De rechtbank heeft alle onderzoekswensen toegewezen. De zaak wordt aangehouden voor onbepaalde tijd en is terugverwezen naar de rechter-commissaris.

De verduistering van de miljoenen euro’s kwam tegen het licht toen in 2008 de accountant van het Fonds vragen had aan K had voorgelegd bij het opstellen van de jaarrekening. K heeft zich direct ziek gemeld en is sindsdien nergens getraceerd. Er gaan geruchten rond dat hij nu in Thailand zou verblijven. Gisteren werd bekend dat hij in hoger beroep gaat tegen zijn vonnis.

Hoe heeft K de miljoenen euro’s van het Fonds kunnen verduisteren?

Clemens K. werkte bij het Fonds als hoofdadministrateur. Een zegman van het Fonds vertelde tegen Crimesite dat K. jarenlang bij verschillende andere Fondsen voor beeldende kunsten had gewerkt. ‘Er was dus geen enkel twijfel over zijn integriteit toen we hem aannamen bij het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.’

Lees ook:

Op zoek naar Clemens K. in Thailand

Vijf jaar voor verduistering miljoenen