Medewerker Waternet drukte 1,5 mio achterover

Een medewerker van het Amsterdamse drinkwaterbedrijf Waternet wordt ervan verdacht 1,5 miljoen euro te hebben verduisterd. Volgens De Telegraaf loste hij er zijn hypotheekschulden mee af en vergokte hij al het geld binnen enkele maanden bij online casino’s.

Iets mis

Waternet werd door ING Bank gewaarschuwd dat er waarschijnlijk iets mis was. De man werd al door ING in de gaten gehouden omdat hij achterstallige betalingen voor zijn hypotheek niet voldeed. Ook was de bank al op de hoogte van zijn gokverslaving.

Nico B. was al twintig jaar medewerker van de crediteurenadministratie van Waternet. Afgelopen december werd de fraude ontdekt. Zes maanden daarvoor had hij voor het eerst een bedrag naar zijn rekening laten overmaken: 300.000 euro.

Wrakkige woonboot

Het was ING Bank opgevallen dat B. plotseling alles afloste en daarna verschillende keren 300.000 op zijn rekening ontving.

Boekhoudkundig medewerker B. vervalste kennelijk rekeningen van aannemers en voorzag die van zijn eigen bankrekeningnummer. Daarna loodste hij die facturen het betalingssysteem in.

Nico B. had al verwacht dat het ‘een keer uit zou komen’, vertelde hij tegen de verslaggever van De Telegraaf. Hij woont volgens de krant nog op zijn ‘wrakkige’ woonboot, in afwachting van zijn strafproces.