Medewerkers PI geschorst om contrabande (UPDATE)

In de penitentiaire inrichting in Zoetermeer zijn twee medewerkers op non-actief gesteld. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie aan Crimesite bevestigd. Een bron had dit eerder deze week aan Crimesite gemeld. 

Door @Wim van de Pol

In eerste instantie waren volgens de bron in september vorig jaar vier medewerkers geschorst en de toegang tot de inrichting ontzegd. Na één week werd dat teruggedraaid en bleven drie personen geschorst. Volgens het ministerie is de maatregel nu nog voor twee personen van kracht.

Contrabande

Naar de twee loopt een onderzoek door het BIV, dat is het Bureau Integriteit van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De medewerkers zouden betrokken zijn geweest bij de aanwezigheid van contrabande bij gedetineerden in de inrichting. Een bron meldde aan Crimesite dat het ging om onder meer mobiele telefoons.

Aangifte?

De vraag is nu of er ook strafrechtelijk onderzoek loopt naar de medewerkers. De woordvoerder van het ministerie van Justitie wil de vraag niet beantwoorden of er aangifte is gedaan door de directie en verwijst naar het Openbaar Ministerie. Hij wil ook niet ingaan op de vraag of er strafrechtelijk onderzoek loopt. Het Openbaar Ministerie in Den Haag wil op zijn beurt noch bevestigen noch ontkennen dat er een onderzoek loopt.

In december lekte uit dat de beruchte Hagenaar Reda N. in de gevangenis over een laptop met dongel zou hebben beschikt.

Onrust

Verschillende medewerkers van de PI Zoetermeer zitten nog steeds getraumatiseerd thuis nadat in september een gedetineerde en medegedetineerde met messteken om het leven bracht.

In verschillende Nederlandse gevangenissen is er onrust onder het personeel in verband met integriteitsschendingen en personeelsconflicten. Net in de week dat het ministerie van Justitie een rapport van zijn eigen Inspectie publiek maakte – met de boodschap dat berichten over grote onrust en veiligheidsproblemen in de PI Vught niet juist waren – berichtte De Telegraaf over voortgaande problemen in de PI’s in Aphen aan den Rijn, in Ter Peel en in Vught.