De media over Martin Kok (VIDEO)

De liquidatie van Martin Kok is groot nieuws in vrijwel alle media. De landelijke bekendheid waar Kok op uit was, kreeg hij gisteren dubbel en dwars op tv, radio en in de kranten.  Een overzicht van de reacties op zijn overlijden.

Martin Kok doorzeefd door kogels na ‘een perfecte dag’, meldden verschillende regionale kranten. In het artikel wordt beschreven hoe Martin afgelopen donderdag het middelpunt was van een lunch met misdaadjournalisten, waarna de dag met een bezoek aan zijn favoriete seksclub werd besloten.  De kranten memoreren Martin’s luchtige reactie nadat eerder dit jaar zijn huis en auto door tientallen kogels werden geraakt: ‘Niet gek, een b-b-b-beetje extra ventilatie.’

Camerabeelden

De Telegraaf sprak met de eigenaar van seksclub Bocaccio.  Die vertelt: ‘Op camerabeelden is te zien hoe een in het zwart geklede man uit de bosjes komt en Kok onder vuur neemt terwijl hij achter het stuur zit. De Engelssprekende man met wie Kok in de club was, loopt dan vreemd genoeg rustig door het hek van het terrein af.’

Impulsief

‘Altijd met één been in de onderwereld’, schrijft NRC. ‘Kok kende geen angst, had lak aan alles en handelde impulsief’, zeggen advocaten in de krant. Opmerkelijk genoeg schrijft de ‘juristenkrant’ NRC dat Kok voor moord is veroordeeld. Dat is onjuist, want hij werd eenmaal voor doodslag veroordeeld en eenmaal voor zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Blunders

De Volkskrant blundert nog meer in zijn necrologie. Volgens de krant woonde Kok in Zaandam toen zijn huis werd beschoten en was hij zo rijk dat hij ‘met gemak aanklachten tegen zich afkocht’. In werkelijkheid had Kok geen cent te makken en woonde hij in een armoedig ingericht flatje in Amsterdam Nieuw-West. Ook de bewering dat hij bevriend was met Klaas Bruinsma zuigt de Volkskrant uit de dikke duim. De kop boven het artikel is wel weer mooi: “Ex-crimineel Martin Kok sterft zijn aangekondigde dood.”

Shockblog

In RTL Late Night was Kok-biograaf Timo van der Eng uitgenodigd. Van der Eng, ook redacteur van Crimesite, analyseerde samen met Peter R. de Vries de plotselinge, maar niet onverwachte dood van de ‘shock-blogger’.

Zie ook: Het bewogen leven van Martin Kok