Medicijnen zijn de nieuwe drugs

Steeds meer criminelen storten zich op de handel in verslavende medicijnen. Pillen zoals oxycodon, fentanyl en tramodol geven de gebruikers een aangename roes en worden steeds populairder als genotsmiddel in het uitgaansleven en onder verslaafden. Ze zijn legaal verkrijgbaar via apotheken en makkelijk online te bestellen in grote hoeveelheden.

Het wetenschappelijk buro Beke concludeert in hun onderzoeksrapport ‘Bittere Pil’ dat de illegale handel in dit soort middelen toeneemt. Er is nauwelijks handhaving waardoor de pakkans laag is en criminelen vrij spel hebben. ‘Steeds meer criminelen lijken zich in de illegale handel in geneesmiddelen te mengen,’ zegt onderzoekster Ilse van Leiden in Het Parool.

De straatwaarde van viagra ligt hoger dan de straatwaarde van heroïne, om wat te noemen. Het besef van urgentie lijkt nog tot de overheid te moeten doordringen. Nu valt misschien nog te voor­kómen dat het verder uit de hand loopt.

Versnijdingsmiddel

Pijnstillers worden ook gebruikt als versnijdingsmiddel voor bijvoorbeeld heroine en cocaine. Opium is de belangrijkste grondstof van heroine en die komt ook voor in veel zware pijnstillers. Heroine-gebruikers zullen daarom nauwelijks verschil merken tussen pure en versneden heroine.

Webshops

Tegelijkertijd zijn de legale opiaten simpel te bestellen via internet. Nederlandstalige webshops verkopen het en bieden zelfs betaling met anonieme bitcoins aan. Ook webshops in China en India verkopen de pillen zonder recept. De inspectie voor de volksgezondheid (IGZ) heeft nauwelijks zich op de illegale stromen.