Meer budget voor ontnemingen

Charles Zwolsman wordt vrijdag begraven. Hij zal de nieuwste inzet van Justitie in de strijd om de criminele vermogens niet meer meemaken. Het Openbaar Ministerie stelt extra budget ter beschikking voor financiëel specialisten die ontnemingsvorderingen moeten doen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft daarvoor tien miljoen euro over. Justitie hoopt dan in 2018 boven de 100 miljoen per jaar te kunnen plukken. Opmerkelijk genoeg zei procureur-generaal Harm Brouwer op 29 december dit bedrag al vanaf 2011 te willen binnenhalen. Bij dat interview heeft Brouwer zich kennelijk vergist. Vorig jaar is voor 55 miljoen geplukt.

De plannen van Opstelten stonden al in het regeerakkoord. Het extra budget loopt op tot 20 miljoen in 2013. De financiëel specialisten gaan aan de slag bij het OM, de politie en bijzondere opsporingsdiensten.

Er komt speciale aandacht voor criminele financiële dienstverleners die criminelen helpen met witwassen. Daarvoor komen er twee speciale teams, een samenwerking tussen de Nationale Recherche en de FIOD

Justitie wil ook vaker al in het begin van een strafrechtelijk onderzoek beslag leggen op vermogen, het zogeheten conservatoir beslag, waardoor een verdachte niet meer bij zijn geld kan komen en het minder gemakkelijk kan wegsluizen. Dat geldt ook voor dure goederen als auto’s en boten en voor vastgoed.

Criminelen voor 55 mio geplukt

‘Aanpak criminele patsers succes’