Meer cipiers dan criminelen in gevangenis

In de Nederlandse gevangenissen werken meer cipiers en ondersteunend personeel dan dat er criminelen vast zitten. Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een woordvoerder van het ministerie heeft de berichtgeving over de cijfers in het AD bevestigd. Vakbond Abvakabo trok afgelopen week aan de bel en klaagde over te weinig gevangenispersoneel.

In totaal zijn er op dit moment 9710 gedetineerden en werken er 9914 mensen in gevangenissen. Dat zijn voor een groot deel cipiers, maar ook ondersteunend personeel, zoals mensen die onderwijs geven in de gevangenis.

Vakbond Abvakabo meldde afgelopen week dat er toenemende spanningen zouden zijn in de gevangenissen Dat zou onder meer komen door een gebrek aan personeel. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie sprak dat zaterdag tegen en zegt in de Telegraaf: 'Naar verhouding is er nog nooit zo veel personeel geweest op de 9000 gedetineerden die er nu nog zijn. Het aantal gevangenen is historisch laag.'