Record cocaïnevangsten Rotterdamse haven

In 2013 is in de Rotterdamse haven meer cocaïne in beslag genomen dan ooit. Dat meldt dagblad Trouw op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie. In oktober was er al meer dan 8,5 ton gepakt. Eerder al bleek dat in Antwerpen minder cocaïne in beslag is genomen en dat Rotterdam weer aantrekkelijker lijkt te worden voor drugssmokkelaars.

De eindresultaten van de tellingen over november en december worden op korte termijn verwacht. Volgens het  zogenoemde Hit-and-Run-Cargoteam (Harc), dat doorgaans drugs in het Rotterdamse havengebied in beslag neemt kiezen criminele organisaties voor 'risicospreiding'. Ze sturen kleinere zendingen die in tassen in containers worden bijgezet en geen grote ladingen van boven een ton aan gewicht.

De recordvangst zegt volgens betrokkenen die de krant sprak niets over de werkelijke stroom drugs die de haven binnenkomt. Opvallend is wel dat in Rotterdam haast uitsluitend partijen coca

Bij de drugsvangsten worden geregeld havenmedewerkers aangehouden. Eén havenbedrijf in Rotterdam deed vorig jaar aangifte van een poging zijn computersysteem te hacken maar het is niet zeker of hiervoor drugscriminelen verantwoordelijk waren.