Meer criminele jeugdgroepen in Rotterdam

Het aantal criminele jeugdgroepen in Rotterdam is het afgelopen jaar verdubbeld van drie naar zes. Vier van de zes groepen komen uit IJsselmonde; de anderen zitten in de wijken Noord en Feyenoord. Dat blijkt uit antwoord van het college op vragen van de VVD.

De stijging heeft volgens de gemeente vooral te maken met een nieuwe manier van registreren. Eerst werd een groep alleen herkend op basis van waarnemingen op straat, nu wordt ook de praktijkervaring van politie meegenomen. 

De groepen uit IJsselmonde bestaan uit twee keer 11, 13 en 26 personen. De groep uit Noord bestaat uit 21 jongeren, in Feyenoord is een groep van 18 personen actief. De lokatie is niet gebaseerd op waar ze strafbare feiten plegen, maar waar hun verzamelpunt is.

De groepen houden zich voornamelijk bezig met drugsgerelateerde zaken en woninginbraken. Volgens de gemeente is het niet gemakkelijk om bij te houden hoeveel delicten de groepen precies plegen, omdat ze steeds in wisselende samenstellingen opereren.

De gemeente probeert de jeugdgroepen aan te pakken door vroeg bij jongeren die overlast geven in te grijpen. Er wordt onder meer naar het gezin gekeken en broertjes en zusjes worden eventueel beter in de gaten gehouden.