Meer crystal meth geproduceerd in Nederland

Het afgelopen jaar werden door de politie in Nederland ongeveer tien drugslaboratoria opgerold waarin crystal meth werd geproduceerd. Opsporingsambtenaren beschouwen 2018 als ‘een kantelpunt’ voor de productie van de drug, die ook wel Tina of Ice wordt genoemd. Voorheen werd er nauwelijks ‘meth’ in Nederland gemaakt. 

Volgens de NRC wordt crystal meth in allerlei soorten panden geproduceerd en opgeslagen. ‘Woonhuizen, garageboxen, seniorenflats, boerenstallen, loodsen op industrieterreinen: het is de alledaagsheid die opvalt,’ zo schrijft de krant.

Export

Crystal meth wordt in Nederland vooral geproduceerd voor de export, voor met name Oost-Europa. Tina wordt vooral in Tsjechië en het oosten van Duitsland gebruikt. In Nederland is het relatief populair in de gay scene, waar sowieso meer geëxperimenteerd wordt met chem sex. In december 2015 overleed een 35-jarige Zweed in Amsterdam aan de gevolgen van een overdosis crystal meth en xtc tijdens een extreem seksspel. Een 56-jarige man werd tot een half jaar cel veroordeeld omdat hij de dodelijke hoeveelheid meth had toegediend.

Uiterst verslavend

Crystal meth is methamfetamine in kristalvorm. Het is sterker en werkt langer dan andere hard drugs en is uiterst verslavend. Gebruikers krijgen veel meer energie en de behoefte voor eten en slapen neemt af. Meth kan geslikt, gesnoven, gerookt en gespoten worden. De drug werd in Nederland bij het grote publiek bekend door de tv-serie Breaking Bad. In Nederland wordt Tina niet veel gebruikt omdat de aanschafprijs ten opzichte van die van bijvoorbeeld cocaïne veel hoger is. In de VS is dat precies andersom. Crystal meth wordt daar dan ook op veel grotere schaal gebruikt.

Spookwoning

Toch is crystal meth ook in Nederland steeds vaker in het nieuws. Eerder deze week werd in een spookwoning in Rotterdam 13 kilo Tina aangetroffen bij een Colombiaan, die ook in het bezit van een vuurwapen was. Vorige maand werden in de Spaanse kustplaats Denia twee Nederlandse mannen van 25 jaar opgepakt omdat ze 15 kilo crystal meth in een auto vervoerden. De twee wilden met de veerboot oversteken naar Ibiza.

Duizenden kilo’s

De afgelopen maanden zijn er drugslaboratoria waar crystal meth werd geproduceerd ontmanteld in onder meer Zuidlaren, Lunteren, Oss en Weert. In de laatste maanden van 2017 werden er ook laboratoria gesloten in Haulerwijk, Den Haag en Neede. Daarbij werden soms duizenden kilo’s aan grondstoffen voor drugsproductie aangetroffen.

Onwel

Ook worden er in openbare ruimtes steeds vaker afvalstoffen gevonden van drugsproductie. In mei van dit jaar werd 2000 liter chemicaliën gedumpt in een natuurgebied bij Bergen op Zoom.  Een maand eerder werden in afvalcontainers bij een seniorencomplex in Tilburg vijftig vaten met drugsafval gevonden. De beheerder van het complex raakte onwel van de sterke chemische stoffen.

Australië

De handel in crystal meth is vooral groot in Australië. Daar zou meer dan de helft van de grote drugsorganisaties in de drug handelen. Crystal meth is populair in Australië. De prijs per gram ligt er zo rond de 500 dollar. Er zijn bijna een half miljoen meth-gebruikers in het land. Twee jaar geleden deden de Australische autoriteiten een grote vangst en werd een partij ter waarde van 900 miljoen dollar onderschept. De drugs zaten verstopt in borstvergrotende bh’s.