Meer dan 100 verdachten opgepakt in cybercrime-zaak gelinkt aan maffia

Europol heeft in samenwerking met de Spaanse en Italiaanse politie een groep van 106 verdachten opgepakt. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan verschillende vormen van cybercrime, waarbij circa 10 miljoen euro is buitgemaakt. Volgens Europol heeft het netwerk banden met de Italiaanse maffia.

De verdachten werden aangehouden in Spanje (op Tenerife) en Italië. Er werden op grote schaal huiszoekingen verricht en meer dan 100 bankrekeningen bevroren. Ook werden 224 creditcards, betaalterminals, een grote hoeveelheid elektronische apparatuur en simkaarten in beslag genomen. In hetzelfde onderzoek, dat meer dan een jaar heeft geduurd, werd ook een wietplantage opgerold.

“Simswapping”

Het geld werd voornamelijk gestolen via phishing en “simswapping”. Bij “simswapping” worden 06-nummers van mensen overgenomen waardoor criminelen toegang krijgen tot accounts die aan het nummer zijn gekoppeld, zoals betaaldiensten.

Geldezels

Het netwerk had een piramide-structuur, met verschillende specialisten, waaronder computernerds, witwasexperts, deskundigen op het gebied van cryptovaluta, recruiters en geldezels.  De groep maakte gebruik van verschillende lege bv’s.