Meer dan 40 Friezen vermoord sinds 2000

Sinds het jaar 2000 kwamen in Friesland 43 mensen om het leven door geweldsdelicten. Elf daarvan stierven in de hoofdstad Leeuwarden.

Bekende

Dit meldt De Leeuwarder Courant in een overzicht deze week. In bijna twee derde van de gevallen van moord in Friesland was de dader een bekende van het slachtoffer. Zes keer liep een roofoverval verkeerd af, en vier keer was het slachtoffer op het verkeerde moment, op de verkeerde plek.

Laatste moord

Relatief veel moorden vonden plaats in het gebied de Stellingwerven, stelt de krant vast. Hier stierven acht mensen door moord of doodslag. De laatste moord die in Friesland plaatsvond, was die op de 37-jarige Tjeerd van Seggeren, op 9 juli 2017, in de Westereen. Die moord is nog niet opgelost. De politie houdt er rekening mee dat Van Seggeren na het bezoeken van een popfestival is aangereden, waarna zijn lichaam is verplaatst.

Amsterdammer

Naast de Friese doden, noemt de Leeuwarder Courant ook de moord op de 35-jarige Amsterdammer Omar Kourrich. Zijn geknevelde en verkoolde lichaam werd op 20 juni 2013 aangetroffen op een parkeerterrein bij het Tjeukemeer. Die moord leek te zijn opgelost tot de hoofdverdachte, de 42-jarige Engin K., in 2014 in het huis van bewaring een natuurlijke dood stierf.

De moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra door Jasper S. staat niet in het overzicht. Die moord vond eerder plaats, op 1 mei 1999.