Meer drugshandel via internet na sluiting Silk Road

Met de sluiting van de illegale online marktplaats Silk Road hoopte de Amerikaanse politie de online drugshandel een slag toe te brengen, maar het lijkt een averechts effect te hebben gehad. Sinds de sluiting van Silk Road wordt er namelijk meer drugs verhandeld. Er zijn tientallen soortgelijke marktplaatsen gestart waardoor het alleen maar makkelijker is geworden om illegale handel via internet te drijven.

Silk Road werd in september 2013 gesloten. In de acht maanden waarin er geen drugs kon worden verhandeld via Silk Road, is de handel verdrievoudigd, stelt de Engelse krant The Guardian. Kort nadat Silk Road werd opgerold, werd er een nieuwe versie opgezet die alweer evenveel transacties in onder meer drugs mogelijk maakt als voor de sluiting.

Online kopen voelt veiliger

Veel van de nieuw opgezette digitale zwarte marktplaatsen zijn bovendien beter beveiligd dan de oude Silk Road. Zo wordt er vaak alleen toegang tot de website verleend als je wordt uitgenodigd door iemand die al actief is op de website. Dat maakt het voor de politie nog moeilijker om de marktplaatsen op te rollen.

Online drugs bestellen wordt steeds populairder onder gebruikers, blijkt uit wereldwijd drugs onderzoek. Veel gebruikers die aan het onderzoek meededen, geven aan dat het makkelijker is om drugs via internet te kopen, onder meer vanwege gebruikers reviews. Ook vinden sommige gebruikers het veiliger om via internet te kopen dan op de hoek bij een dealer.

Tor en bitcoins

Illegale online marktplaatsen bevinden zich vaak in het 'dark net', het gedeelte van het internet dat niet wordt geïndexeerd door zoekmachines als Google en Yahoo. De sites zijn vaak alleen toegankelijk via het Tor-netwerk, dat internetverkeer versleuteld via verschillende schakels naar de ontvanger stuurt, waardoor het mogelijk wordt om min of meer anoniem te internetten. De drugs wordt vaak betaald in bitcoins, een digitale munt waarvan de herkomst ook moeilijk te achterhalen is.

Lees ook:

Zoekmachine laat je zoeken naar drugs en wapens

Nederlander, 'grootste dealer' op Silk Road, bekent

Nederlandse Silk Road-dealer sluit deal

OM pakt bitcoins van drugshandelaars af