Prijs heroïne in NL naar record

Afgelopen maanden is in Nederland relatief veel heroïne onderschept. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee bekend gemaakt. Dit jaar is in diverse vrachtzendingen zo’n honderd kilo heroïne onderschept. In Rotterdam werd begin deze maand ook een forse zending gepakt. Oorzaak van die toename is waarschijnlijk de sterke stijging van de heroïneprijs.

De prijs van heroïne in het afgelopen jaren steeds sterker gestegen. Dat betekent dat het lucratiever is om flinke partijen van de drug hier naartoe te krijgen. En daaruit volgt weer dat de kans dat er partijen in beslag worden genomen toeneemt. 

Een paar jaar geleden schommelde de de prijs van heroïne tussen de 10 en 11.000 euro per kilo in Nederland. Vorig jaar lag de kiloprijs tussen de 22 en 23.000 euro. En nu is er bijna geen heroïne op de Nederlandse markt te krijgen, bevestigt een insider aan Crimesite. ‘Voor een kilo “bruin” kan je nu 33.000 euro krijgen. En in Engeland meer dan 50.000.’

Oorzaak is de golf van inbeslagnames in Turkije. Afgelopen maanden worden soms dagelijks fikse partijen onderschept. ‘In Turkije was een kilo heroïne een paar jaar geleden tussen de 5.000 en 6.000 euro de kilo. Nu is het soms zelfs 12.000,’ aldus de bron.