‘Meer MC’s door harde aanpak’

Door de harde aanpak en verboden van “1%” (criminele) motorclubs komen er steeds meer clubs met leden die verdenkingen op zich laden over zware delicten. Zelfde hesjes, andere letters, schrijven BN/De Stem en het ED op basis van bronnen in het bestuur, de politie en het milieu.

Forse toename

De strenge aanpak van omstreden motorclubs lijkt een averechts effect te hebben, schrijven de Brabantse kranten. Het aantal leden en clubs in Nederland neemt niet af, maar is de afgelopen twee jaar toegenomen. In Brabant en Zeeland is het aantal en het aantal clubs zelfs fors toegenomen, sinds 2017 met zeventien clubs. Oost-Brabant telt volgens de politie nu ongeveer vijftien relatief nieuwe clubs.

Gat

De nieuwkomers duiken volgens de bronnen van de kranten in het gat dat is ontstaan door de harde aanpak, zoals clubverboden en veroordelingen van mc-kopstukken als Klaas Otto van No Surrender. Politie en bronnen in het wereldje zien jonge clubs vaak als afsplitsingen of voortzettingen van eerder civielrechtelijk verboden organisaties als Satudarah. Ze nemen een nieuw hesje en en nieuwe naam, stelt een politiespecialist uit West-Brabant. Bovendien bijven ze veel meer onder de radar, werken zonder clubhuizen en zonder veel uiterlijk vertoon.

Sociale media

Nieuwe clubs als Sama Sama, Plomo o Plata en Maro Rad profileren zich op sociale media, soms naast personen in hesje van bekende clubs. Volgens de politie verdwijnen ze soms ook weer snel.

Hoofdcommissaris Pim Miltenburg, die verantwoordelijk is voor de bestrijding van criminele motorbendes, heeft aan de kranten bevestigd dat deze trend landelijk is. Hij spreekt van ‘versplintering’ in de wereld van de MC’s. Het is nog wachten op de meest actuele landelijke cijfers.

Bronnen in bestuur en justitie wijzen erop dat het beleid ook vruchten heeft afgeworpen omdat de macht van en paar grote machtsblokken gebroken lijkt te zijn. Bronnen binnen de MC-wereld trekken dat in twijfel. Volgens hen bestaan de structuren nog, en groeien de MC’s in het buitenland (b.v. Spanje) hard door.