Meer moorden eerste helft 2016

In de eerste helft van dit jaar zijn 69 levensdelicten gepleegd. Dat zijn er tien meer dan in dezelfde periode in 2015. De stijging blijkt uit het doorlopende onderzoek van Elsevier naar moord en doodslag. In mei van dit jaar vielen opmerkelijk veel dodelijke slachtoffers: 20. In mei 2015 waren dat er nog 6. 

Tot 2016 is een duidelijke afname te zien van het aantal levensdelicten. Vorig jaar zijn er 115 moorden gepleegd. Ter vergelijking: in het jaar 2000 vonden er nog ruim 200 moorden plaats. Door de explosieve groei in het eerste half jaar van 2016 zou het goed mogelijk kunnen zijn dat het totaal aantal moorden dit jaar weer gaat stijgen.

Dertien liquidaties

Van de 69 dodelijke slachtoffers in de eerste zes maanden van dit jaar werden er dertien geliquideerd, waaronder Vincent Jalink, Wout Sabee, Samir Erraghib, Ranko Šćekić, Abdurrahim Belhadj en Nabiel Amzieb. Vooral de laatste zaak bracht veel beroering teweeg, omdat het hoofd van Amzieb op straat werd neergelegd tegenover shisha-lounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Vorig jaar werden er in totaal 22 liquidaties gepleegd.

Leeftijd

Als je kijkt naar de leeftijd en het geslacht van moordenaars, dan zijn het vooral mannen uit de leeftijdscategorie 20 – 29 jaar. Dat blijkt uit de Misdaadatlas van de Lage Landen, waarin talloze cijfers en infographics zijn opgenomen over moord en doodslag in Nederland en België.