Niet meer naïef over coke tussen bloemen

De ontdekking van de smokkel van cocaïne naar Italië via de Aalsmeerse bloemenveiling heeft tot een betere samenwerking geleid tussen de veiling, justitie, de IND en de Belastingdienst.

Liquidatie op de veiling

In mei 2014 deed de Italiaanse justitie maar liefst 16 rechtshulpverzoeken, in een onderzoek naar de activiteiten van de ‘Ndrangheta’ op de bloemenveiling in Aalsmeer. Dit gebeurde na een eerdere tip, dat men een man wilde liquideren die op de beurs werkte. Ook de bedrijfsrecherche van Flora Holland in Aalsmeer had al vermoedens van misstanden. Dat schrijft de krant Het Parool dit weekeinde, in een terugblik op het onderzoek naar de activiteiten van de maffia op de bloemenveiling.

Coke tussen de tulpen

De landelijke recherche in Nederland startte destijds een groot onderzoek. Er kwam naar voren dat het dekmantelbedrijf Fresh BV jaarlijks voor tientallen miljoenen bloemen naar Italië exporteerde, en dat de maffiose eigenaars hiervan al vaker niet hadden betaald voor enorme bestellingen, waarna meerdere Nederlandse bloemenverkopers failliet gingen. In augustus 2014 ontdekte de politie dat er 17 kilo coke tussen de tulpen en chrysanten was verstopt.

Grote klapper

Uit telefoontaps kwam kwam informatie naar voren, die het de Italiaanse justitie mogelijk maakte een grote klapper te maken in de strijd tegen de Calabrese maffia. Leider Vincenzo Crupi vertelde op de opnames uitgebreid over de drugshandel en een machtsstrijd die er was met de maffia in Canada. Er werd zelf ontdekt dat er voor zeven miljoen aan Zwitserse chocolade was gestolen.

Flinke straffen

De verdachten in de zaak rond de bloemenveiling konden uiteindelijk in Italië worden aangehouden, als onderdeel van een veel groter onderzoek. Naar aanleiding daarvan kregen 69 maffialeden in 2015 flinke straffen opgelegd. Vincenzo Crupi kreeg twintig jaar, zijn broers mochten langer dan tien jaar de bak in. Door het onderzoek, dat in 2015 op haar hoogtepunt was, is er nu een betere informatie-uitwisseling tussen de bloemenbeurs, justitie, de IND, en de Belastingdienst ontstaan.

Lees hier meer

‘Ndrangheta nog actief op bloemenveiling

Maffiose bloemenhandelaren geplukt

‘Ndrangheta al jaren actief in de bloemen