Hells Angels onder druk

Motorclubs staan de laatste jaren flink op de radar van politie en justitie. Vanwege onder andere drugshandel en geweld. In de Misdaadatlas van de Lage Landen, die onlangs bij Crimesite is verschenen, is ook aandacht voor de mc’s. Geeft via kaartjes en infographics mooie inzichten. Na de break enkele opvallende zaken over motorclubs in Nederland.

Door Timo van der Eng

Zo blijkt dat de hegemonie van de Hells Angels de laatste jaren verloren is gegaan. In de periode 2001 – 2014 zijn de Hells Angels in Nederland gegroeid van 8 naar 18 chapters. Dat is toch aanzienlijk zou je zeggen. Maar vergelijk dat eens met de groei van het aantal chapters van Satudarah in dezelfde periode: van 9 naar 34.

Internationaal

Kijk je naar het aantal landen waar beide mc’s zijn gevestigd, dan zijn de Hells Angels vele malen groter. Ze zitten in bijna alle Europese landen, bijvoorbeeld in Ierland, Italië, Portugal, Polen, Finland en Rusland. Satudarah heeft in al die landen geen afdelingen.

Red Devils

De Red Devils zijn een supportclub van de Hells Angels. De club bestaat nog niet zo heel lang in Nederland: in 2013 werd het eerste chapter opgericht. Inmiddels heeft de club 13 chapters. Tel je die bij de Hells Angels op, dan zijn ze gezamenlijk nog altijd kleiner dan Satudarah.

Andere 1% mc’s

De hegemonie van de Hells Angels wordt ook aangetast doordat steeds meer kleinere mc’s zich in Nederland vestigen, zoals Trailer Trash, de Gringos en de Bandidos. De laatste worden – net als de Mongols – gezien als de aartsvijanden van de Hells Angels.

Misdrijven leden mc’s

En hoe zit het nu met de vermeende criminaliteit van de leden van de motorclubs? Vergeleken met ‘gewone’ motorbezitters zijn er veel meer motorclubleden met een strafblad.

Maar die criminaliteit moet ook weer niet overdreven worden, vindt Henk Kuipers, tegenwoordig lid van No Surrender. “Er zitten meer leden van de VVD in de gevangenis dan er leden zijn van Satudarah.” Aldus Kuipers toen hij nog deel uitmaakte van Satudarah. De uitspraak van Kuipers lijkt nogal stellig. Maar, feit is wel dat VVD-politici regelmatig verdachten zijn in rechtszaken. Denk aan Kathalijne de KruifJos van Rey, Ton Hooijmaijers en Sjoerd Swane.

Veel meer in de Misdaadatlas van de Lage Landen

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000056557900″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]