Meer samenwerking politie Benelux

De politie van Nederland, België en Luxemburg gaan meer samenwerken. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tekent vandaag in Brussel een verdrag waarin dat wordt geregeld. Zo wordt onder andere afgesproken dat achtervolgingen over de grens mogen worden voortgezet. 

De politie kan door het verdrag ook rechtstreeks in de politiesystemen van een ander land kijken, waardoor rechtshulpverzoeken, die vaak veel tijd kosten, niet meer nodig zijn.

Gastland

Ook het overdragen van verdachten van het ene naar het andere land wordt eenvoudiger. In het verdrag wordt bovendien geregeld dat bijvoorbeeld Nederlandse agenten in België een verdachte of getuigen kunnen verhoren. Vice versa kan dan natuurlijk ook. Bij dergelijke verhoren dient altijd wel een opsporingsambtenaar van het gastland aanwezig te zijn.

Georganiseerde misdaad

Het verdrag wordt als een grote stap vooruit gezien in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, die steeds vaker grensoverschrijdend werkzaam is. Nederlandse criminelen gebruiken de haven van Antwerpen bijvoorbeeld veel voor het importeren van drugs. Belgische autoriteiten schatten dat 70 à 80 procent van de cocaïne die in Antwerpen in beslag wordt genomen, bedoeld is voor Nederlandse criminelen.