Meer steun tegen criminaliteit op Curaçao

Nederland biedt extra ondersteuning bij de bestrijding van criminaliteit op Curaçao. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag naar aanleding van een gesprek tussen minister Ivo Opstelten en de minister van Justitie van Curaçao, Nelson Navarro. Het eiland krijgt onder meer hulp bij de bestrijding van overvallen, inbraken en andere zware misdaad. Ook werd er gewerkt aan een ‘afpakteam’ op Curaçao.

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie,  sprak maandag met Nelson Navarro, minister van Justitie op Curaçao. Opstelten heeft tijdens de ontmoeting enkele toezeggingen gedaan.

Nederland stelt onder meer een hoge politiefunctionaris beschikbaar die de korpschef van het Korps Politie Curaçao (KPC) gaat bijstaan bij de bestrijding zware criminaliteit. Ze maken samen een plan om de criminaliteit te bestrijden. Opstelten heeft ook ondersteuning toegezegd bij de aanpak van de zogeheten “high impact crimes” (inbraken, overvallen en berovingen) en het opzetten van een afpakteam voor het ontnemen van crimineel vermogen.

'Tijdens het overleg is ook gesproken over ondersteuning vanuit Nederland bij het bouwen en inrichten van een jeugdinrichting op Curaçao. Minister Navarro zal daartoe een verzoek met een concreet plan voor de inzet indienen bij Nederland’, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag in een persbericht.

Curaçao heeft de handen vol aan de criminaliteit op het eiland. Vooral de moord op politicus Helmin Wiels vergt veel tijd en vermogen van politie en justitie. Andere zaken zouden daardoor blijven liggen.