Meer valse bankbiljetten in Nederland

Het aantal valse bankbiljetten in Nederland is in de eerste helft van 2014 met 24 % toegenomen in vergelijking met de tweede helft van 2013. In totaal zijn er 23.900 valse biljetten onderschept, dat maakt De Nederlandse Bank (DNB) vrijdag bekend.

Opvallend

Wereldwijd is er sprake van een daling. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) zijn er wereldwijd het afgelopen half jaar 331.000 valse eurobiljetten aangetroffen. Een afname van 6% in vergelijking met de tweede helft van 2013. De DNB meent dat de toename te maken heeft met een criminele groep die eerder dit jaar actief was op het gebied van geldvervalsing. De groep is inmiddels opgepakt.

Nauwelijks

Uit eerder onderzoek door politie valt op te maken dat in Nederland nauwelijks vals geld wordt geproduceerd. Het komt weleens voor dat er bv. op een zolderkamer een geldprinter aangetroffen wordt, maar de meeste valse biljetten in Nederland komen uit Bulgarije en Italië

Vooral de 20 en 50 eurobiljetten zijn in trek bij de valsmunters. Maar volgens DNB is de kans heel klein dat je ze ook daadwerkelijk als consument in handen krijgt.

Lees ook:

Grote vals geld-zaak in Limburg

Drukkerij vals geld opgerold

Jongeren verdacht van handel vals geld