Meer wapens oorzaak vele moorden in VS

Het enorme hoge aantal vuurwapens in de Verenigde Staten verklaart het grote aantal fatale schietpartijen in de VS. Misdaad is hierdoor ook dodelijker in Amerika.

Waanzinnige hoeveelheid wapens

Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat de waanzinnige hoeveelheid wapens in de Verenigde Staten de oorzaak is voor het grote aantal dodelijke schietpartijen. Dat schrijft de New York Times in een overzichtsartikel, waarin ze een aantal cijfers naast elkaar heeft gezet. Amerikanen bezitten 42 procent van alle vuurwapens wereldwijd. Van 1966 tot 2012 was 31 procent van de daders van schietpartijen met veel slachtoffers Amerikaan. Een onderzoeker van de universiteit van Alabama stelt vast dat de dodelijke schietpartijen, zoals pas in Las Vegas en Texas, veel meer te maken heeft met het gemak waarmee je wapens kunt krijgen in de VS, dan met een mogelijke geweldscultuur in het land.

Misdaad in VS dodelijker

Het moordcijfer in Amerika door vuurwapengeweld was in 2009 33 per miljoen inwoners, veel hoger dan het gemiddelde in andere ontwikkelde landen, waar het onder de 5 slachtoffers per miljoen mensen blijft steken. Onderzoekers van de Universiteit van Berkeley concludeerden al verschillende keren dat misdaad in de VS ook dodelijker is. Een New Yorker heeft bijvoorbeeld net zoveel kans te worden beroofd als een Londenaar, maar hij maakt daarbij 54 procent meer kans te worden gedood. Uit recent onderzoek in tien landen bleek ook dat wetgeving die wapenbezit terugdringt, het aantal moorden met vuurwapens terugdringt. Dat suggereert dat het de aanwezigheid van wapens zelf is, die het geweld veroorzaakt. Desondanks is wapenbezit een grondwettelijk recht voor Amerikanen. Alleen in Guatemala en Mexico is dat ook het geval.

Vergelijking Nederland en VS

Uit cijfers van gunpolicy.org blijkt ook dat het bezit van het aantal vuurwapens in Amerika ten opzichte van het aantal dodelijke schietpartijen, met elkaar verband houdt. In de Verenigde Staten bezit het overgrote deel van de mensen een vuurwapen, en is het dodelijke geweld ook veel hoger. Dan gaat het niet alleen om moord, maar ook om zelfmoorden en ongelukken. In Nederland is het wapenbezit de laatste jaren wel gestegen, maar is het aantal moorden met vuurwapens minstens vier keer zo laag. Het (verboden) wapenbezit is in Nederland nog steeds aanzienlijk lager. De politie is er wel in toenemende mate ongerust over. In 2,5 jaar nam ze maar liefst 24.000 illegale wapens in beslag, meldde De Volkskrant in 2015.