20 doden bij schietpartij in winkelcentrum El Paso (UPDATE)

In El Paso (Texas) zijn 20 doden en zeker 26 gewonden gevallen bij een schietpartij in een winkelcentrum. Een schutter opende met een automatisch wapen rond 10.30 lokale tijd het vuur op een parkeerplaats van Cielo Vista Mall, waarna hij het winkelcentrum binnenliep. De dader is een 21-jarige man uit Allen (Texas), die zichzelf overgaf en kort daarvoor een manifest op internet zou hebben geplaatst.

Duizenden bezoekers

Op het moment van de schietpartij waren er 1.000 tot 3.000 klanten en 100 personeelsleden aanwezig in de Walmart. Er werd op verschillende plekken geschoten in vooral Cielo Vista Mall, maar ook daarbuiten. Onder de zeker 26 gewonden zijn twee kinderen van 2 en 9 jaar. Volgens de Mexicaanse president Lopez Obrador zijn er drie Mexicaanse burgers overleden en zes gewond geraakt.

Manifest

De politie van El Paso heeft de schutter opgepakt nadat hij zijn wapen liet vallen en zichzelf overgaf. Amerikaanse media melden dat het gaat om Patrick Crusius, een 21-jarige blanke man uit Allen. CNN zegt dat hij enkele dagen terug een manifest op internet heeft gezet waarin hij sympathie uit voor de schutter van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch in maart. Ook staat in het manifest dat de aanval op de Walmart een reactie is op de ‘invasie van Hispanics in Texas’. Het manifest zou ongeveer 20 minuten voor de aanslag op online forum 8chan zijn geplaatst.

Op onderstaande video op Twitter is te zien hoe iemand tijdens de schietpartij onder een tafel schuilt terwijl schoten klinken.