Meespeuren naar mysterieuze misdadiger

Enkele maanden geleden sloot de FBI het onderzoek naar Dan Cooper, ’s werelds meest mysterieuze misdadiger. Een paar dagen geleden verschenen delen van het FBI-dossier op internet. Het gaat in eerste instantie om de getuigenverhoren van passagiers en stewardessen van het door Cooper gekaapte vliegtuig. Binnenkort volgen meer stukken. 

Door Timo van der Eng

De eerste delen van het dossier (77 pagina’s) zijn verschenen op de website true.ink en zijn fascinerend om te lezen. De originele getuigenverhoren zijn gewoon in te zien, maar de site biedt ook de mogelijkheid om mee te doen aan een poging om alsnog de identiteit van Cooper te achterhalen. Je kunt je namelijk aanmelden als speurder en datgene wat je opvalt in de dossiers uploaden naar de site.

De stripheld die een vliegtuig kaapte

Een man die zich uitgaf als Dan Cooper kaapte in 1971 een vliegtuig in de VS. Hij kreeg het gewenste losgeld, liet de passagiers gaan en nadat het vliegtuig weer was opgestegen sprong Cooper met een parachute en de tas met geld uit het toestel. Hij werd nooit gevonden. Een klein deel van het losgeld wel: een jongen vond wat bankbiljetten in een natuurgebied. Over deze uiterst mysterieuze zaak heeft Crimesite een uitgebreide reconstructie (€) gemaakt: De stripheld die een vliegtuig kaapte. (Jaren na de kaping werd duidelijk dat Dan Cooper ook de naam van een stripheld was. De Franstalige strip, die niet in de VS is verschenen, gaat over een piloot.) De reconstructie biedt een handige achtergrond voor wie het dossier op internet wil gaan lezen.

In de loop der jaren hebben talloze amateur speurders pogingen gewaagd om de zaak, volgens velen een van de grootste mysteries van de VS, op te lossen. Ze krijgen nu dus toegang tot de originele dossiers van de FBI. Voor het einde van het jaar zal true.ink alle documenten online zetten.

(De afbeelding bij dit stuk is een compositietekening van Dan Cooper die de FBI kort na de mysterieuze kaping verspreidde.)