‘Meest gezochte’ Europese crimineel opgepakt in Spanje (UPDATE)

In Spanje is één van de meest gezochte personen van Europa opgepakt, aldus de Spaanse politie. Cihan Guzel (34) werd gezocht voor een extreem gewelddadige overval in Luxemburg in 2013. De man zou deel uit hebben gemaakt van een tiental overvallers die in de jaren 2011-2013 overvallen pleegden op geldtransporten in de Benelux, waarvan er maar enkelen zijn veroordeeld.

Hinderlaag

Guzel is in 2018 in Luxemburg veroordeeld tot 22 jaar cel omdat hij op 3 april 2013 in Gasperich, met vijf of zes anderen, met zwaar geweld de centrale van beveiligingsbedrijf G4S overviel. De kluisdeuren werden met springstof opengeblazen. De overvallers bereikten echter nooit de kluis met het contante geld waar ze naar op zoek waren omdat de politie ter plaatse kwam. Het kwam tot een vuurgevecht waarbij de gemaskerde daders zeker 38 schoten losten met Kalasjnikovs en een Uzi-pistoolmitrailleur, gericht op Luxemburgse politiemensen.

Tijdens de achtervolging zette de groep in een bos een hinderlaag op voor de achtervolgende politiewagens en beschoten die met zeker 47 schoten. De verdachten wisten vervolgens in het bosrijke grensgebied tussen België en Luxemburg te ontkomen.

Charleroi

Guzel, die de Belgische nationaliteit heeft, werd met twee medeverdachten in 2014 door een arrestatieteam in Charleroi opgepakt. Een van de andere verdachten was Dogan S., ook een Belg uit de buurt van Charleroi. S. werd in Nederland veroordeeld tot tien jaar cel voor de overval op een Brinks-depot in Best.

Guzel kwam in 2014 onder voorwaarden op vrije voeten. Het proces tegen hem en S. begon in 2016. In 2018 werd hij in Luxemburg veroordeeld voor poging tot moord, illegale handel in wapens, munitie en explosieven, diefstal met geweld, gebruik van wapens en lidmaatschap van een criminele organisatie. Guzel wachtte dat niet af en dook onder. (tekst gaat verder onder reclame)

Verjaardag

Vorige week, op 26 oktober, namen de autoriteiten in België en Luxemburg contact op met de Nationale Politie in Spanje omdat er een tip was binnengekomen dat Guzel zich aan de Costa del Sol zou kunnen bevinden. Onderzoek van de politie wees uit dat de man zijn verjaardag aan het vieren was in een club in Puerto Banús, in de buurt van de luxe jachthaven. Terwijl het feest in volle gang was viel de politie rond 02.30 binnen. Guzel bleek een Franse identiteitskaart in naam van een andere persoon bij zich te dragen.

Vangrail

De overval in Best was enkele weken voor de overval in Gasperich en vertoonde opvallende gelijkenissen. Ook bij die overval ging een handvol daders over tot extreem geweld. De overvallers demonteerden een gedeelte van een vangrail langs de A58 om een vluchtweg te creëren. Ze maakten 150.000 euro buit. Op de vlucht schoten ze tussen Eersel en Bergeijk met een Kalasjnikov van enkele meters afstand op een achtervolgende politiewagen. Een stuk buis uit de vangrail werd teruggevonden op het terrein van Brinks. Daarop zat een dna-profiel dat wees naar Dogan S. die zijn betrokkenheid bij de zowel de actie in Best als in Luxemburg altijd heeft ontkend.

Er zijn voor de overval in Luxemburg drie daders berecht, en voor die in Best één, de anderen zijn nooit gepakt. Ook voor de extreem gewelddadige overval op het Brinks-depot in Amsterdam-Zuidoost in 2011 werd op de politie geschoten, voor die overval is nooit een dader veroordeeld. Na een eis van vier jaar voor een bijrol in die overval werden een Nederlander en een Belg Achraf A. (30) en Rachid C. (35) vrijgesproken. In Marokko is Ali A. aangehouden voor een diamantroof in Brussel en voor de Amsterdamse Brinks-overval. Hij is nooit berecht, ook omdat Marokko geen onderdanen uitlevert.