Meest gezochte man ontsnapt

De meest gezochte man ter wereld is kort geleden op het nippertje ontsnapt aan de politie. Leider van het grootste Mexicaanse drugskartel Sinaloa, Joaquin Guzman (“El Chapo”, de Kleine), verbleef enige tijd in een kustvilla in de toeristenplaats Los Cabos, op schiereiland Baja California. ‘We weten dat hij er was’, zei een Mexicaanse onderminister zondag tegen het persbureau Associated Press. 

Er zijn twee mannen en twee vrouwen aangehouden in de villa, één van hen zou piloot van Guzman zijn.

Deze mededeling voedt speculaties die de laatste tijd de ronde doen dat de autoriteiten Guzman aan het naderen zijn. Zijn Sinaloa-kartel controleert ruwweg de drugshandel in de helft van Mexico. De belangrijkste concurrent is de groepering Los Zetas. De onderminster wilde verder niets over de operatie onthullen. 

Chapo Guzman (54) is op de vlucht sinds hij in 2001 uit de gevangenis ontsnapte tussen de vuile was. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is hij de rijkste drugshandelaar ter wereld. In Mexico staat een beloning van zeven miljoen dollar op zijn hoofd. De Verenigde Staten willen hem vervolgen voor drugshandel en met name methamfetamine-distributie.

Een dag eerder was minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton toevallig in Los Cabos op bezoek geweest, ter voorbereiding van de G20-top komende juni.

Geruchten over de verblijfplaats van Guzman zijn er te over. Doorgaans wordt gezegd dat hij in een ontoegankelijke bergstreek in zijn thuisstaat Sinaloa in het noordwestelijke deel van Mexico is ondergedoken. Maar er zijn ook verhalen dat hij veel in Guatemala en Argentinië verblijft. Op Wikileaks was te lezen dat de Mexicaanse minister van Defensie tegen een diplomaat heeft gezegd dat Guzman wisselt tussen de 10 en 15 woningen en 300 mensen om zich heen heeft die voor zijn veiligheid zorgen.

De villa waar Guzman heeft verbleven ligt in een exclusief deel van Los Cabos, Punta Ballena, waar alleen villa’s staan van meer dan een miljoen euro per stuk, met uitzicht over de Golf van California.

De afgelopen jaren leek het erop of de Mexicaanse regering en de VS het Sinaloa-kartel met rust lieten, maar die tijd lijkt nu voorbij te zijn. Er zijn het laatste jaar door de autoriteiten meerdere klappen tegen Sinaloa uitgedeeld.