Meeste nederwiet bevat bestrijdingsmiddelen

Ruim negentig procent van de nederwiet die in coffeeshops wordt verkocht, bevat restanten van chemische bestrijdingsmiddelen. Dat meldt het televisieprogramma “Foute shit!” op basis van onderzoek door het RIVM.

Vier soorten

Het RIVM onderzocht vorig jaar in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport 25 monsters nederwiet, afkomstig van coffeeshops uit het hele land. In 23 monsters werden restanten gevonden van een of meer pesticiden. Enkele wietsoorten bevatten volgens het rapport wel vier verschillende bestrijdingsmiddelen.

Nederland telt ongeveer 500.000 cannabisgebruikers die geen idee hebben wat ze roken, aldus de programmamakers. Criminele wietkwekers grijpen steeds vaker naar de gifspuit om hun miljoenenhandel te beschermen. Het gaat om gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen die onder strenge voorwaarden uitsluitend zijn toegestaan in de reguliere land- en tuinbouw op bijvoorbeeld sla, tomaten of fruit. Lees hier het onderzoek van het RIVM.

Genetische afwijkingen

In één wietmonster vond het RIVM carbendazim, een antischimmelmiddel dat vroeger werd gebruikt in de teelt van bloembollen en siergewassen, maar dat inmiddels is verboden in Nederland, omdat het bij mens en dier genetische afwijkingen kan veroorzaken.

Zie verder hier.

Uitzending woensdag 4 januari 2017. 21.10 uur op NPO 2