Meeste nederwiet gaat naar buitenland (UPDATE)

Verreweg de meeste wiet van Nederlandse bodem gaat naar het buitenland. Dat staat in een rapport van het onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Justitie. De onderzoekers stellen dat jaarlijks tussen de 231 en 573 ton cannabis wordt geëxporteerd.

Marges

Het rapport houdt we een slag om de arm omdat het moeilijk vast is te stellen is hoeveel wiet er precies gekweekt wordt. De marges in de schatting zijn dus groot. Naar schatting is 86 tot 95 procent van alle in Nederland gekweekte wiet voor de export.

Coffeeshops

Bij deze cijfers wordt de verkoop aan buitenlanders in Nederlandse coffeeshops ook tot “export” gerekend. Het rapport is koren op de molen van tegenstanders van regulering van de wietteelt, zoals minister Ivo Opstelten van Justitie. Aan De Telegraaf laat hij weten ‘verheugd’ te zijn met de uitkomst van het rapport.

Experimenten

Burgemeesters en coalitiepartner PvdA willen wietteelt reguleren en experimenten met gedoogde wietteelt. Opstelten zegt dat hij ervan uit gaat dat deze gemeenten zich aan de wet zullen houden. ‘Anders zullen ze het OM ook tegenover zich vinden’, zei een woordvoerder tegen De Telegraaf.