“Meesteroplichter” in penthouse van bed gelicht

De politie heeft maandagochtendvroeg een 52-jarige Amerikaan aangehouden op verdenking van oplichting, fraude en valsheid in geschrifte. Dat gebeurde in een onderzoek van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Verhuizen

Volgens het landelijk parket stond de man op het punt te verhuizen, toen hij van zijn bed werd gelicht in een luxueus penthouse in zijn woonplaats Zeist. Het landelijk parket en de politie doen sinds mei 2015 onderzoek naar de man.

Zakenman

De verdenking is dat hij zich jarenlang heeft voorgedaan als een vermogend zakenman en grote ontfutselde aan derden. Hij maakte daarbij onder meer gebruik van valselijk opgemaakte bankgaranties. De bedragen die hij zo incasseerde beliepen soms meer dan een ton euro.

Bodyguards

Op deze wijze heeft de vermeende meesteroplichter er volgens het Openbaar Ministerie jarenlang een luxueuze levensstijl op na kunnen houden. De man liet zich rondrijden in grote auto’s met chauffeurs en had hij ook bodyguards.

Inbeslagnames

Direct na de aanhouding maandagmorgen is het penthouse doorzocht. Hierbij zijn onder andere ongeveer 6.000 euro cash, een Kawasaki-motorfiets en een hoeveelheid administratie inbeslaggenomen. De verdachte wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.