Meesterwerken lagen in portiekflat

De 19-jarige vrouw die deze week door de politie is opgepakt in verband met de schilderijenroof in de Rotterdamse Kunsthal huurde een portiekflatje in het centrum van Rotterdam. Volgens De Telegraaf was dat de uitvalsbasis van de drie mannen die in oktober vorig jaar ’s nachts in 2,5 minuten zeven schilderijen ter waarde van zeker honderd miljoen euro roofden.

Volgens bronnen van De Telegraaf denkt de politie dat de doeken van onder meer Picasso, Monet en Matisse na de diefstal naar dat huis aan de Jonker Fransstraat zijn overgebracht. Daar hebben de dieven de doeken van hun lijsten ontdaan. Wekenlang hebben de topschilderijen daar opgeslagen gelegen, vervolgens zijn ze naar Roemenië te worden gebracht.

De Roemeense Natasha Timofei (19) werd gisteren door de Rotterdamse politie opgepakt. Zij zou een relatie hebben met hoofdverdachte Radu Dogaru. Hij werd medio januari met mede-verdachten Eugen Darie (23) en Mihai Alexandru Bitu (25) in Boekarest aangehouden. Volgens De Telegraaf hebben de drie verdachten tijdens verhoren door de Roemeense politie gezwegen.

Het stel heeft de flat zonder de huur te betalen verlaten.

In het Roemeense dorp Carcaliu zijn afgelopen week huiszoekingen verricht bij de moeder en een tante van Radu Dogaru. De schilderijen zijn echter nog altijd niet getraceerd. De vier Roemenen uit Macin zouden al bekend zijn bij de politie voor verschillende diefstallen en geweldsdelicten.