Ahmed C. gebruikte Spaanse politicus

De van oorsprong Marokkaanse Nederlander Ahmed C. die vanaf maandag terechtstaat voor zeer grootschalige smokkel van hasj voor de rechtbank in Arnhem was betrokken bij een corruptieschandaal in de Spaanse enclave Melilla. De Nationale Politie uit Madrid arresteerde in januari 2011 een afgevaardigde van een belangrijke partij in de enclave: Abderrahim Selam (foto) van de Coalición por Melilla. 

Volgens Spaanse media werd hij ervan verdacht vier miljoen euro te hebben witgewassen voor Ahmed C. Bovendien zou Selam Ahmed C. in 2008 hebben getipt dat een arrestatie aanstaande was, zodat C. zich aan de Spaanse en Nederlandse justitie kon onttrekken. C. staat sinds april 2008 internationaal gesignaleerd en zou in Marokko wonen.

Melilla is een Spaanse enclave aan de Noord-Afrikaanse kust, grenzend aan Marokko.

Selam zou het geld van C. hebben witgewassen door investeringen in vastgoed in Mellila en Granada ter waarde van 1,4 miljoen euro, middels de onderneming Senitor Melilla S.L. Een andere witwas-constructie verliep via een financieringsmaatschappij in Mellila.

Selam is ook in verband gebracht met een cocaïnelaboratorium bij Madrid. Bij deze operatie, in januari 2011, zijn 25 mensen opgepakt, samen met 300 kilo cocaïne, chemicaliën, contanten en luxewagens. Er zijn in de zaak die in Arnhem voor de rechtbank speelt aan C. geen feiten betreffende cocaïnehandel ten laste gelegd.

Het Openbaar Ministerie in Nederland, Marokko en Spanje verdenken Ahmed C. ervan enorme hasjtransporten te hebben georganiseerd vanuit Marokko naar Nederland. Hij zou de afgelopen jaren ruim 60.000 kilo hasj hebben laten vervoeren. In Arnhem worden hem echter concreet twee transporten ten laste gelegd van totaal ruim 4.000 kilo.

Lees ook:

Mega-hasjzaak voor de rechtbank