Mega bajes-ontsnapping in Brazilië

In Brazilië zijn zeker 89 gevangenen tegelijk ontsnapt uit een gevangenis in Parnamirim. Ze groeven een tunnel van ruim 30 meter. De Braziliaanse pers spreekt van de grootste ontsnapping ooit in deelstaat Rio Grande do Norte.

Het gebeurde in de gevangenis van Parnamirim, aan de oostkust van het land. De tunnel begon op de binnenplaats en eindigde krap een meter buiten de muren om het complex. ’s Nachts grepen de gedetineerden hun kans.

Vluchtauto’s

Eenmaal buiten wierpen de gevangenen hun gevangeniskleren van zich af. Ook lieten ze slippers achter om latere herkenning te vermijden. Ze konden gebruik maken van vluchtauto’s en -motoren die even verderop klaarstonden. Een bewaker ontdekte de ontsnapping en loste een waarschuwingsschot. Negen gevangenen werden snel opgespoord en gearresteerd. De rest is nog voortvluchtig.

Brazilië wordt sinds eind 2016 geteisterd door een bloedige bendeoorlog in gevangenissen. Er zijn meerdere opstanden geweest, waarbij soms tientallen doden tegelijk vielen. In januari ontsnapten 150 gevangenen, nadat ze het cellencomplex in brand hadden gestoken.